Viktigt att tänka på


Var lite försiktig…

Innan du bestämmer dig för att träffa en person som du aldrig har träffat förut så tänk efter. Hur mycket vet du om personen? Vet du att personen är genuin eller tror du bara det? TIPS: Ett sätt att säkerställa att personen är genuin är genom att ha videosamtal innan, telefonsamtal kan också duga. Varför ska du tänka på såna här saker? Ja för att det finns de som lever på att lura folk. Det är något som du ALLTID bör ha beaktning för när du surfar online eller får konstiga samtal. Ge aldrig ut personuppgifter har du säkert hört. Träffa aldrig en person utan att tänka dig för!

Var inte för försiktig…

Var inte för skraj! Det är egentligen ganska lätt att hitta genuina personer på internet. För det första så är de flesta personer genuina, så att du träffar på någon skummis är inte av så stor sannolikhet.

Det finns saker du kan göra för dig själv så du slipper vara orolig. Du kan ha några tumregler för dig själv. Så länge du följer dessa så behöver du inte oroa dig:

  • En först träff ska alltid ske ute bland folk! På detta vis så är du garanterad att inte bli rånad eller liknande.
  • Be alltid att få prata med personen via telefon innan träff. På så vis vet du att personen du ska träffa inte ”låter” som någon annan.
  • Se till att få flera bilder av personen innan träff. Och säkerställ att det inte är en bild av någon på internet. Använd omvänd bildsökning. Då kan du ta reda på om personen har snott någon annans bild. Så här gör du: Gå till Googles startsida (google.se), välj Bilder, klicka på kameraikonen och klistra in bildadressen i sökfältet samt klicka på Sök med bild.
  • Ge aldrig ut personliga uppgifter!

Om någon du ska träffa inte går med på att du t.ex. vill ha ett telefonsamtal med personen innan. Var extra försiktig. Personen bör förstå och respektera att du är smart nog att vara försiktig på internet.