Varför är det så svårt att göra ögonkontakt?


Att visa känslor, visa någon annan uppmärksamhet och skapa en kontakt med någon är svårt. För vissa är det enklare speciellt de som övar på det dagligen, kanske är det viktigt med ögonkontakt i deras jobb. Politiker och andra med stort inflytande tenderar att vara duktiga på ögonkontakt. Men det finns de som naturligt kan det där med ögonkontakt och har lätt för att bli omtyckt. De är de som får tjejernas eller killarnas uppmärksamhet på festen. Du kanske undrar hur gör dem?

Ögonkontakt har stor betydelse i livet men särskilt i dejting-världen. Förutom att ögonen är bland de första man kan bli attraherad av, så är de ett viktigt redskap.

Om någon ignorerar dig med ögonen…

Om någon total ignorerar dig trots att du försöker få hennes eller hans uppmärksamhet är det förmodligen ett dåligt tecken, men det måste det ej vara. I värsta fall vill hen att du ska sluta titta och absolut inte göra kontakt. Ibland grundar det sig i att personen du försöker få uppmärksamhet rent utav är blyg, och vetskapen om att du tittar på henne kanske kräver lite tid. Så ge inte upp om du försöker få någons uppmärksamhet, men var inte ett creep. Stirra inte som en galning, ja du fattar.

Den naturliga ögonkontakten

En vanlig typ av ögonkontakt är den som inte visar något typ av intresse. Det är bara när man tittar runt, möter någons ögon och går vidare till nästa. De flesta har tankarna på andra saker när denna typ av ögonkontakt händer. Ibland kan man blanda ihop denna typ av ögonkontakt med den som faktiskt visar på attraktion, därför ger jag dig två tips som stämmer GANSKA ofta. Detta är när ögonkontakten bryts på ett onaturligt snabbt sätt. Om personen tittar bort direkt och NEDÅT, då är det ett tecken på blyghet, kanske lite rädsla och det viktigaste: attraktion. Om personen tittar snabbt åt sidan så betyder det oftast att personen inte alls är intresserad.

Målet med ögonkontakt

Målet är att du vill få någon att titta på dig medvetet, inte en glansning och omedvetet. Om ögonkontakten sker medvetet så kan det vara en möjlighet att starta en konversation. Om det sker medvetet eller inte är svårt att veta om du inte övar, som tur är kan du öva på det mycket i verkliga livet. Testa att aldrig bryta ögonkontakt innan någon annan bryter med dig.

Om du testar att hålla ögonkontakten lite längre, så kan du utnyttja ett riktigt bra tips. Om det är så att personen du har fått ögonkontakt med gör en såkallad ”dubbelglans”, alltså tittar bort och sen tillbaka på dej – då är det ett tecken på en attraktion. För många så gör de detta omedvetet, det är liksom en naturlig grej folk gör. Attraktion har förstås funnits hos människor sen Adam och Eva. Haha.

Ögonkontakt är svårt för att i ögonen så kan man se allt

Titeln på detta inlägg var ju varför det är så svårt att göra ögonkontakt. Eftersom att detta är en blogg för det mesta inriktad till dejting ville jag dock först skriva om vilken roll ögonkontakt spelar i dejting och romans. Men nedan kommer en liten förklaring som kanske kan också vara till hjälp.

Det är svårt att göra ögonkontakt för att ögonen kan visa på mycket hos en person, och det är ofta ögonen man tittar i för att förstå sig på någon annans känslor. Man undviker ofta ögonkontakt när man känner att man vill gömma sig. Man vill liksom inte att någon annan ska kunna tränga sig inpå den vägg man skapat.

Det grundar sig i flera anledningar till varför ögonkontakt är svårt, men här är några anledningar.

När man ljuger för någon så är det vanligt att undvika ögonkontakt för att man tror att ögonen kommer avslöja sanningen. Det finns en viss skam när man ljuger för någon och det är svårt för de flesta att dölja med ögonen. Ofta hör man ju någon säga ”Se mig i ögonen och säg det där igen!” som visar på detta. Generellt sätt så tycker man att folk som är bra på ögonkontakt går att lita på mer.

Ibland så vill man dölja ilska, sorg, rädsla eller annat. Känslor vill man inte alltid visa för att man tror att det kommer påverka den andra på ett negativt sätt, eller påverka eran relation negativt. De starkaste känslorna är svårare att dölja med ögonen, så det är därför man i dessa fall undviker ögonkontakt.

En vanlig anledning till att ha svårt med ögonkontakt är såklart att man är osäker på sig själv. Ögonkontakt är i sig inbjudande och man kanske inte vill ha någon kontakt för att man känner sig osäker på sig själv. Det ter sig på lite olika sätt, men man kanske absolut inte vill prata för att man tycker att man är dålig på att kommunicera, eller att man kanske inte tror att någon vill prata med en och därför undviker ögonkontakt.

Personer som uppfattas som mer ”hög status-människor” tenderar på att vara bättre på ögonkontakt när de talar med andra. Med hög status människor menar jag typ de människor som har hög social popularitet, som lever på detta kanske ekonomiskt.

Ibland så undviker människor ögonkontakt när man gör en sarkastisk kommentar. Sarkastiska kommentarer är ibland sett på som att man inte vågar säga vad man egentligen tycker eller vissa aggression rakt ut.

Många kan också undvika ögonkontakt när de inte tycker om hur en själv ser ut. Man kanske tycker man har dålig hy och alla kommer märka, eller så kanske har man gått upp massor i vikt. Ögonkontakten kan alltså vara direkt länkat till att man mår bra i sitt utseende. Har du haft någon sån dag när du känt dig riktigt snygg och dessutom så har det känt som att människor respekterat dig och kanske fått flera nya vänner? Det kan bero på att du vågat visa lite mer av dig själv och haft mer ögonkontakt.

Det finns en gemensam nämnare i alla anledningar till varför man undviker ögonkontakt. Det är rädslan att bli nekad. Ju mer ögonkontakt man gör, desto mer ”risker” tar man och bjuder mer på sig själv. Om man å andra sidan inte gör någon ögonkontakt så tar man inga risker, man blir aldrig nekad. Det kanske är värt en funderare om du är en sån som aldrig vågar ta ögonkontakt, är det värt att öppna upp sig lite mer och få mer möjligheter till ett socialt liv? Eller är det mer värt att undvika ögonkontakt överhuvudtaget och på så vis aldrig bli nekad.