Kan man ljuga på Heta Linjen?


Det är vanligt att ljuga online för att det är lättare att dölja sanningen. Vare sig det är en lögn eller försköning av sanningen så uppskattar många möjligheten att få vara vem de vill.

När är det okej att ljuga och kan man förvänta sig att alla ljuger online? I de flesta fallen gäller det att vid online-dejting där man söker efter ett riktigt förhållande så är lögnerna inte så vanliga. Det är för att man vill inte ge någon stora förhoppningar och sen när det väl blir en träff så går det inte att starta ett förhållande. Ingen gillar en catfish helt enkelt. Det är dock förståeligt att man kanske lägger upp en lite mer smickrande bild på sig själv än hur man vanligtvis ser ut. Såna saker kan man förvänta sig att de flesta gör på online-dating!

Vad gäller heta-linjen tjänster så är det lite blandat, det är faktiskt en av det roliga med heta linjen att man kan vara vem man vill. Du får avgöra själv om du vill ljuga eller vara dig själv. Du får också tänka på att många ringer in för att det är avslappnande och spännande att få vara vem man vill. Man får acceptera och inte döma att andra har sina egna anledningar till varför de ljuger. De flesta håller sig till sanningen för det mesta, men många väljer att försköna sanningen lite för att hålla lite liv i samtalet. Det är ju precis så det är när man är på mingelfest, man berättar ju inte om alla sina problem utan man berättar vad man gör och försöker vara sitt bästa jag.

De som är riktigt vana vid att ljuga online kommer vara svåra att märka om de ljuger. Hur ska man som ny kunna urskilja dessa profiler och kunna lita på någon? Vad behöver man för attityd? Men det finns vissa tester du kan göra för att märka om det är något skumt. De som är fejk kommer hitta på ursäkter för att inte träffas eller skicka flera bilder på sig själv. De som är riktigt duktiga på det kommer ställa in en träff om och om igen. Såna personer trivs med att vara den de är online men de kommer sannolikt inte vilja ha något förhållande på riktigt. Så för dig som vill undvika att hamna bland lögnare kommer lite tips i ett annat inlägg lite senare. Anonymitet medför enligt mig problem som möjligheter för folk att ljuga. Men så länge man vet om detta själv innan man börjar. På så vis kan man utnyttja detta till ens fördel. Anonymitet gör det nämligen möjligt för dig också att ljuga, om du vill. Det finns olika sätt att göra det på. Här finns lite olika strategier:

Ljug för alla i din profil

Om du bestämmer dig för att ljuga så gör det bra. Du vill inte förstöra andras upplevelser med att se ”fejk” ut. Och om du blir påkommen så kommer du inte få annat i din inkorg än rapporteringar. Innan du bestämmer dig för hur du ska ljuga så försök att komma fram till vad du vill få ut av ditt medlemskap. Om du söker ett långvarigt förhållande, eller gå på dejter som leder till flera dejter, rekommenderar jag inte att ljuga för mycket. Det innebär att kanske ha en bild på dig själv som inte alls ser ut som dig själv, eller som någon annan. Eller att du säger att du är ”väldigt muskulös” men i själva verket så tränar du inte alls. Det blir ganska uppenbart att det var en dålig idé när du sedan går på en dejt och träffar någon du gillar, hur ska du då kunna förklara alla lögner? Då är det ganska garanterat att du inte får träffa personen igen.

Ljuga för alla är nästan bara lämpligt om du vill ha lite underhållning på distans

Om du dock söker lite underhållning, t.ex. bara vill skriva eller prata med människor på distans. Då är det ju fullkomligt möjligt att ljuga om allting om du vill, särskilt ytliga egenskaper. Att ringa in till en heta linjen tjänst kan vara riktigt kul just på grund av att man är anonym.  Man kanske vill berätta roliga historier för människor, skapa en ny vän, eller kanske lite intimitet. Om man vill ha ett intimt samtal spelar det ingen roll om det är sanning eller inte, det enda som spelar någon roll är att det får en att gå igång själv och även den andra.

Ljug för att ”försköna” dig själv

Det här är en lite säkrare version än ovanstående. Att ljuga lite grann för att försköna sig själv är nog något som de flesta gör mer eller mindre på online eller heta linjen tjänster. Anledningen till att folk gör det här är förmodligen för att få mer träffar på sig själv. Problemet med det här är att om du gör det för mycket så kommer du få väldigt höga förväntningar på dig själv när du sedan får träffa någon. Det kommer kanske kännas jobbigt för dig om du dyker upp och personen förväntat dig att du skulle vara på ett helt annat vis. Lögner som dessa är väl egentligen inte lögner, men du kanske har fått personen att tro att du är väldigt självsäker när du egentligen inte är det. Eller om du lagt upp en bild på dig själv från 10 år sedan.

Tipset är att överdriva lite lagom, det är vad alla gör och vad alla förväntar sig.