Hur man avslutar ett samtal på ett bra sätt


Ibland kan det finnas ett behov av att avsluta ett samtal med en person, oavsett om du gillar personen eller inte. Här kommer lite tips på hur du avslutar ett samtal med någon som helt enkelt inte kan sluta prata.

För vissa personer är det verkligen svårt att avsluta ett samtal. Men du orkar ju inte prata mer eller du måste iväg. Hoppas dessa tips hjälper.

När slutet av konversationen börjar närma sig så var säker på att du inte bjuder in personen att fortsätta prata. Till exempel så kanske du just blev intresserad av någonting de nyss berättat för dig, men att fråga en följdfråga bjuder in personen att fortsätta prata.

inte intresserad av att prata

Alla konversationer har pauser, så vänta på att han eller hon pausar och förklara sedan att du behöver sluta samtalet. Men pausa inte själv medans du drar nytta av detta, för då kanske den personen börjar att berätta något nytt. Säg att du har tyckt att samtalet varit trevlig och att ni kan prata igen snart. Fördröj ej samtalet.

Det finns sätt att avbryta en person på ett oförskämt sätt, men så finns det också sätt att göra det trevligt på.

Detta är ”i värsta fall”, och när det helt enkelt inte finns något annat val. Be alltid om ursäkt till personen medans du gör detta. Hur du gör detta är en svår teknik så att det inte blir fel. Men låt den andra personen bli medveten om att du måste gå. Så måste du iväg till ett träningspass eller till ett affärsmöte. Om du vill kan du säga också att du kan ringa efteråt så ni kan snacka vidare.

Ett bra sätt att undvika ett oförskämt ”hejdå” är att låta personen du pratar med i början av samtalet veta att du har en tidsbegränsning på att prata. Så säg innan att du har 5 eller 10 minuter på dig att prata. Om personen vill prata om något särskilt så kan du säga att ni kan prata om just det någon annan gång.

När du väl ska avsluta samtalet på riktigt så säg att du är ledsen för att ni måste lägga på. Förklara sedan att du önskar att ni kunde fortsätta prata men att du helt enkelt inte har tid. Säg också att du tyckte det var kul att höras och att du verkligen uppskattar att han eller hon vill prata med dig. På detta sättet visar du den andra att du värderar personen. Planera sedan ett nytt samtal.

Lite övriga tips

Det är bäst att vara ärlig. Om du kommer med samma ursäkt varje gång att ni måste avsluta samtalet så kommer den andra personen förstå att du inte uppskattar de. Även fast du kanske gör det? Om du inte gillar att prata med personen, så är det allra bästa att vara ärlig med det med.

Om personen du försöker avsluta konversationen med fortsätter att prata trots att du har på ett trevligt sätt försökt avsluta, så kan du behöva upprepa ditt behov av att avsluta samtalet.

Beroende på vem personen det är du pratar med så kan det betyda väldigt mycket för en person om du lägger ner lite extra tid på att lyssna. En god lyssnare är någon som man alltid kommer ihåg och värdesätter högt. Kanske vill den personen finnas till för dig i framtiden.

Använd inte löjliga ursäkter som ”Jag måste gå å äta min paj nu” eller ”Förlåt, men jag måste tvätta mitt hår”. Det låter inte särskilt brådskande och det är inte särskilt kul att få höra att man måste avsluta ett samtal på grund av något sådant.